Gestoomde kabeljauwfilet met gekonfijte biologische tomaatjes, creuses Tsarskaya, limoen en basilicum

Ingrediënten

  • 4 kabeljauwfilets van 140 gram
  • 20 rijpe kersentomaatjes
  • 2 deciliter basilicumolie
  • 1 geperst knoflookteentje
  • 8 creuses Tsarskaya (mogen ook andere oesters zijn)
  • ½ deciliter limoensap
  • 8 blaadjes basilicum
  • 3 deciliter beurre blanc saus
  • zout en versgemalen witte peper


Bereidingswijze

24 uur van te voren
Maak een kleine inkeping in de kruin van de tomaatjes. Blancheer de tomaatjes in kokend water, spoel direct koud. Verwijder de velletjes van de tomaat. Verwarm de basilicumolie samen met het geperste knoflookteentje tot 80°C. Doe hier de tomaatjes in. Laat deze gedurende 3 uur langzaam garen op dezelfde temperatuur. Dek af en zet in de koelkast.

À la minute
Open de schelpen, haal de oesters eruit en leg ze, met het oestervocht, in een plastic bakje. Giet het vocht door een fijne zeef en vang op. Controleer de oester op eventueel gruis. Voeg het oestervocht toe aan de warme beurre blanc en leg de oesters erin en giet het limoensap erbij. Laat de saus nu niet meer koken.

Snijd de basilicum met een scherp mes in zeer fijne reepjes en strooi dit bij de saus.

Bestrooi de kabeljauwfilet met zout en versgemalen witte peper. Zet het stoommandje op een pan met kokend water. Leg hier de kabeljauwfilets in, doe het deksel op het mandje en stoom de vis in ongeveer 4 minuten gaar.

Schep de tomaten uit de olie en zet ze gedurende 2 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.

Leg de kabeljauwfilets op de voorverwarmde borden, schep op elke filet 2 oesters. Leg de tomaatjes erbij, maak de saus schuimig met behulp van een staafmixer en giet de saus bij het gerecht.

Wijn-spijs: Gini Soave Classico
Elegante en voorname droge witte wijn met verfijnde florale en fruitige nuances in het aroma. De evenwichtige, volle droge smaak bezit een lange afdronk met een frisse en aromatische finale.

Bronvermelding: Koken als Kaatje met bijzondere recepten uit de keuken van restaurant Kaatje bij de Sluis - uitgeverij KunstMag, 2009
  Recept downloaden

Gini Soave Classico 2023

Noord-Italiaanse droge witte wijn met een aroma van bloemen en fruit. Dankzij de volle, elegante en sappige smaak erg lekker bij vis of gevogelte. Ook heerlijk bij romige pasta.

Merum
2023
Merum: 1 harten

Warmes Hellgelb; Noten von reifen Äpfeln auch duftendes Apfelmus; kraftvoll, gewisse Breite, mittelfein, feinherb.
90
James Suckling
2023
JamesSuckling.com: 90 punten

Pithy, delicious and beautifully saline. A mid-weighted expression that prizes phenolics as much as freshness, this is a textbook opening act.
90
Vinous
2022
Vinous: 90 punten

This tapers off with tension and freshness, at the same time puckering the cheeks and forcing the mouth to water for more as perfumed inner florals slowly fade.
92
James Suckling
2022
JamesSuckling.com: 92 punten

Exemplary Soave classico, with white pepper, jasmine, glazed quince and peach pith, steely and dry, careening along a rail of saline mineral perk.
Even geduld a.u.b.