Portugal is een eigenzinnig wijnland met veel authentieke, inheemse druivenrassen en daardoor ook originele wijnen. Voorbeelden zijn de blauwe baga, touriga nacional en castelão, en de witte loureira, arinto en rabigato. In de meeste gevallen bestaan Portugese wijnen uit complexe blends van drie of vier tot soms zelfs tientallen druivenrassen. Portugals grote trots is natuurlijk port, de wereldberoemde versterkte wijn uit de Dourovallei. Tegenwoordig ligt het accent echter steeds meer op droge rode en witte wijnen met een lager alcoholgehalte.
Net als buurland Spanje kent Portugal grote klimaatverschillen tussen noord en zuid. Vinho Verde is koel, nat en groen; Douro heeft een continentaal klimaat met extreme temperaturen; Alentejo is door en door mediterraan en op het eiland Madeira, voor de kust van Afrika, zijn de omstandigheden subtropisch. Dat wordt weerspiegeld door de wijnen uit die gebieden. Portugal heeft als herkomstbenaming voor zijn beste wijnen de Denominação de Origem Controlada (DOC); landwijnen vallen onder de noemer Vinho Regional.
Amberkleurige versterkte zoete wijn uit Portugal met een intens, zuiver en fraai aroma van muskaat en gekonfijte vruchten. De volle, zoete smaak past heel goed bij niet al te zoete desserts. Goed gekoeld ook erg lekker als aperitief.
Portugese rode wijn met de geur van bessen, fruit en licht gebrande tonen. De smaak is soepel, fruitig en zwoel. Lekker bij koude voorgerechten met vleeswaren en gerechten van de grill.
Gulle, eikengerijpte rode wijn met een verleidelijke geur van kers, pruim, zwarte bes, vanille en zoethout. Vol en zwoel van smaak met donker fruit, milde zuren en soepele tannines. Roomzachte finale met tonen van toast en cacao.
- de Nederlandse adellijke familie van der Niepoort vestigt zich in 1833 in Portugal en sticht in 1842 Niepoort Vinhos. Dirk van der Niepoort, de huidige wijnmaker is de 5de generatie.
Niepoort Ruby Dum is het fruitige rode type met een relatief korte rijping in grote houten vaten. De port is donker robijnrood van kleur met volle fruit-aroma's (kersen, pruimen) en duidelijke tonen van pure chocolade.
Tawny Dee heeft relatief langer gerijpt in kleine houten vaten en heeft daarom meer diepgang, is zachter van smaak en heeft een langere afdronk dan de Ruby.
Ports van het rubytype rijpen nadat de vergisting is gestopt door toevoeging van wijnalcohol bij de meeste producenten circa 3 jaar in grote (6000 liter bij Niepoort) eikenhouten vaten waarbij er relatief weinig contact is tussen de wijn, het hout en zuurstof.
Elegante op hout gerijpte (3,5 jaar) port met tonen van noten en gedroogd fruit. Elegant, met een mooie balans en licht gekoeld op zijn best!
De Niepoort White is een zoete witte port gemaakt van de druiven Malvasia Fina,Gouveio, en Viosinho en krijgt een rijping van maarliefst 4 jaar op eikenhout. Mooi in balans met lichtzoete aanzet, lengte, rijk en krachtig.
De "Dry White" is goudbruin van kleur, stroperig met een uitbundig aroma van noten. De smaak is zachtzoet, warm en toch fris. De eikenhoutopvoeding van minimaal 3.5 jaar geeft deze port een lange en tevens frisse, elegante afdronk.
Deze Reserve Port van zorgvuldig geselecteerde druiven van Quinta Vista Alegre, De rijpingstijd maakt deze tot een zachte en geeft een voortreffelijke balans tussen het fruitige van een jonge wijn en de rijpheid van een wat oudere wijn.In de smaak zijn vaak noten en gedroogd fruit te herkennen.
De Niepoort LBV 2015 heeft een intense robijnrode kleur. Goede concentratie. Het aroma is intens en complex, met tonen van rood fruit, kruiden en pure chocolade. De neus is erg dun en expressief.
Het huis Kopke werd opgericht in 1638 door Cristiano Köpke en houdt zich sindsdien bezig met de export van wijn en port. Diep doorgedrongen tot de Portugese samenleving is de firma Kopke het oudste bedrijf van buitenlandse oorsprong.
Niepoort The Senior Tawny is van de serie “gewone” Tawny’s het meest bijzondere, en ook de meest gerijpte. De gemiddelde rijpingsduur op hout is voor deze port maar liefst 6 jaar, waarbij er aan de uiteindelijke blend ook Ports van 20 jaar oud worden toegevoegd.
Intense maar prettig frisse zwart fruit geur met tonen van kersen, pruim en bosbessen. Ook duidelijk gedroogd fruit (krenten) aroma’s. Heerlijk rijke en zwoelzoete aanhef. De port heeft ook weer herkenbaar zwart fruit met een duidelijke hint van pure chocolade.