Vin Doux Naturel (VDN) is een Franse term, die in het Nederlands ‘van nature zoete wijn’ betekent. Hij slaat echter op versterkte zoete wijnen uit diverse gebieden langs de Middellandse Zee, gemaakt van grenache of muscat. Door tijdens de vergisting alcohol toe te voegen (versterken), sterft de gist en stopt de vergisting voor alle suikers zijn omgezet. Zo ontstaat een zoete wijn, maar die is dat dus niet van nature. Ooit is deze techniek geïntroduceerd om wijnen bij gebrek aan koele kelders te beschermen tegen oxidatie. VDN is de grote specialiteit van de Roussillon, met appellations als Banyuls, Maury, Rivesaltes en Muscat de Rivesaltes. VDN wordt verder geproduceerd in de Languedoc en de Zuid-Rhône (onder andere Muscat de Beaumes de Venise en Rasteau), en op Corsica.
Versterkte Muscat met een intense geurenwaaier van ananas, sinaasappelschil en honing. Intens, vol en krachtig zoet met nuances van gekonfijt citrusfruit en rozijnen in de smaak. Heerlijk als digestief, of drinken bij zoet gebak, ijsdesserts of pittige kaas.
Flesinhoud: 500 ml
Diep robijnrode, portachtige wijn met een gelaagde geur van zwarte bes, gestoofde pruim, vijg en mokka. Volzoet en zalvend van smaak met jammy zwart fruit, evenwichtige frisheid en versmolten tannines.