Assortiment
Op deze pagina vertellen wij leuke feitjes en belevenissen van medewerkers van Slijterij `t Fust
Geschreven door Iris Jeurissen
Onlangs mocht ik een Masterclass (edel)zoete wijnen bijwonen. Ik verheugde me daar erg op, want dit soort proeverijen kom je niet vaak tegen. Het is dat ‘zoete’ waar (zeker in Nederland) toch een beetje op wordt neergekeken. Ik krijg het vaak te horen in de winkel, als mensen advies komen vragen over een wijn. Met één oog dichtgeknepen en de tong vol afschuw naar buiten gehangen: “Niet van dat zoete spul wat je in de kroeg krijgt hoor! Bleh!”
Ik snap dat wel. Je komt doorgaans ook niet veel hoogstaande zoete wijnen tegen. Zeker vroeger niet. Het kwam in de regel uit Duitsland en was, zogezegd, niet al te best. Maar het is een absolute misvatting dat zoet altijd minder zou zijn dan je gebruikelijke sappige Chardonnay, of, chiquer, je frisse droge Riesling. Het is een totaal andere categorie die óók zeer hoogstaande wijnen kent.
Zoveel bleek maar weer.
De proeverij bestond uit het ‘blind’ (yikes!) proeven van 16 zoete witte wijnen, stuk voor stuk met een eigen steil, afkomst en vinificatiemethode. Van alles kwam voorbij: van Italië, Duitsland, Oostenrijk, tot Australië, Zuid-Afrika en zelfs Nederland.
Door niet te weten wat je gaat proeven, ben je totaal onbevooroordeeld en moet je volledig varen op je zintuigen. Op wat je nu écht proeft. En daar kwamen voor mij enkele onverwachte ervaringen uit voort. Zo was ik zeer gecharmeerd van een prachtige, loepzuivere Eiswein uit -jawel- Duitsland, maar viel de zogenaamde topper van de proeverij, wat achteraf een Sauternes bleek, (‘het Vloeibare Goud!’, ‘de Koning der zoete wijnen!!’) mij wat tegen.
Tegen mijn verwachtingen in, was voor mij de absolute topper de Vinsanto 2008 van Isole e Olena uit Toscane. Wat een genot! Oranje/brons van kleur, met in het warme aroma een duidelijke hazelnoottoon, die ook mooi terugkwam in de smaak. Door de ‘passito’-methode en houtrijping op kleine, eikenhouten vaatjes, een lange, volle en dieprijke afdronk. Perfect in balans. Hierin was de hand van een kunstenaar te herkennen!
Zo zie je maar weer: soms moet je je laten verrassen en een uitstapje maken buiten je comfortzone. Geloof me, er zitten onverwachte pareltjes tussen!
Maareh, don’t overdo it, dat ‘zoete spul’ in de kroeg kun je echt beter laten staan.
De wijnen van de proeverij:
Flight 1
* Wine 1: Framingham, Marlborough, F-Series, Riesling Auslese 2013
* Wine 2: Clemens Busch, Mosel, Falkenlay, Riesling Auslese 2010
* Wine 3: Dr. Loosen, Mosel, Riesling Eiswein 2016
* Wine 4: Von Buhl, Pfalz, Ungeheuer, Riesling Beerenauslese2011
Flight 2
* Wine 5: Château Pajzos, Tokaji, Aszú5 puttonyós 2013
* Wine 6: Château Pajzos, Tokaji, Aszú5 puttonyós 2002
Flight 3
* Wine 7: Isole e Olena, Vin Santo del Chianti Classico 2008
* Wine 8: Sepp Moser, Burgenland, Schilfwein 2015
* Wine 9: Triebaumer, RusterAusbruch, Welschriesling2017
* Wine 10: Kracher, Burgenland, #5 Muskat OttonelTBA 2004
Flight 4
* Wine 11: Apostelhoeve, Mergelland, Pinot Gris, Late Harvest 2018
* Wine 12: DomaineHuet, Vouvray, Le Mont, Moelleux 2009
* Wine 13: Klein Constantia, Constantia, Vin de Constance 2014
* Wine 14: De Bortoli, New South Wales, NobleOne, Botrytis/Semillon 2014
Flight 5
* Wine 15: Château Climens, Barsac 2009
* Wine 16: Château Coutet, Barsac 1985
Voordelen eigen account